Sista dagen innan vi åker vidare mot Porto. Efter gårdagens ansträngningar tog vi det lugnt och kom inte ut på stan innan 11.
Vi strosar lugnt mellan Ancis återfall som tvingar henne in på ungefär varannan modebutik (jag har fotografiska bevis). I vår favoritvinbutik (se tidigare inlägg) handlar vi in ett antal udda snobbviner, bl a ett Alentejo-vin på 100% Sangiovese…
Vi inhandlar också diverse produkter på den svarta grisen (Porco Preto) som vi kommer att ta med hem.
Åker hem till hotellet och vilar innan vi går ut på stan efter 18. Anci inhandlar en tillbringare och något klädesplagg från en Spansk modeskapare som jag aldrig hört talas om (inget konstigt iofs) och som tydligen inte finns representerad i Sverige. Ni lär få se både tillbringaren och klädesplagget…
Dividerar en stund kring vilken restaurang vi ska välja. Planen är att endast ta något enkelt och traditionellt och sedan beställa in husets vin för att se hur detta kan vara. Går förbi en restaurang som heter Dom Joaquim och allt faller som ett korthus…
Fin restaurang. Vi slår oss ned och skickar så snart som möjligt tillbaka alla fat (utom ett) av det som står på bordet då vi kommer. Vi har nämligen till slut förstått att de fat vi äter av får vi betala. Igår kväll (på Luar de Janeiro) kostade dessa iofs fantastiska smårätter oss nästan 30€…
Anci beställer grillad Porco Preto medan jag väljer Porco Preto med Migas (en traditionell mix av bröd, sparris, vitlök, paprika, olivolja och lite annat, bl a tror vi att det var purjolök i, Anci ska testa när vi kommer hem). Båda var väldigt goda men tyvärr känns det som att våra förväntningar på den lokala maten har blivit obehagligt höga denna vecka…
Efter långa diskussioner med två kypare valde vi Herade do Grous 2008 för 20€. Det första förslaget vi fick var Monte do Peceguina 2008, ett strålande vin för 14.50€, men då vi druckit minst sex flaskor av detta i sommar tackade vi trots kyparens enträgna tjat nej. Det verkade som hon blev så deppad så att hon lämnade över vårt bord till en annan kypare då vi inte såg röken av henne efter denna diskussion.
När vinet kom in och vi provsmakat det (utsökt!) visade det sig att vi inte fått in basvinet utan specialtappningen “23 Barricas” som enligt min minnesbild från vinlistan kostar ungefär det dubbla. Vi var lite spända på om vi skulle få detta vin för samma pris som basvinet.
Eftr detta tog vi in varsin espresso (ingen bagaceira denna gång) och sedan notan. Den landade på 48€ vilket vi tyckte var OK. Vi behövde alltså bara betala för basvinet.
Ikväll blir det till att packa och lägga oss tidigt för att sedan checka ut och åka 400 km mot Porto imorgon ca 8:00. Vi räknar med att äta lunch på helstekt spädgris i Mealhada för att sedan hälsa på Luis Pato (www.luispato.com). Eftrer detta åker vi de sista 100 km till Porto där vi ska stanna fem nätter och bl a fira Ancis 50-årsdag på lördag.
Vi vet inte hur det blir angående tillgången på WiFi i Porto men hoppas att vi någorlunda regelbundet ska kunna uppdatera bloggen.