Det blir mycket fläskkött för oss här nere…
Vi lämnade Evora idag och åkte mot första etappmålet Mealhada, “The capital of Leitao”. Leitao är helstekt spädgris och hela Mealhada verkar leva på denna rätt då hela genomfartsleden är en obruten räcka av stora och små restauranger specialiserade på just detta. den heter tom “Restaurangavenyn” (fast då på Portugisiska naturligtvis). Alla i Portugal verkar känna till detta med Mealhada och Leitao då så snart vi nämnt att vi skulle till denna ort fått responsen “jaha, ni ska äta Leitao”…
Vi valde en restaurang i högen, gick in och beställde Leitao med en halvflaska (billig) Espumante (som Anci i princip tömde ensam eftersom jag körde).
Fick in spädgrisen tillsammans med french fries (tunt skivad friterad potatis) och apelsinskivor. Anci tyckte det var riktigt gott men för min del har jag ingen längtan att äta det igen. Om vi nu ska äta det ingen ska jag försöka säkerställa att vi hamnar på en högklassig sylta då vi denna gång bara högg en i mängden.
Vi fick senare (av Susanna hos Luis Pato, se ovan) höra att vi skulle äta apelsinskivorna tillsammans med spädgrisen för att få ut det bästa av Espumanten men det var så dags då…