Även dagens middag lagades i lägenheten. Det är skönt att kunna slappna av och slippa bry sig om att söka hyfsade restauranger. När vi kommer upp till Dourodalen och även till Champagne blir det till att äta på restaurang igen.

Dagen middag bestod av Portvinsbrässerad Kalkon med sallad och (återigen) getostgratinerad broccoli. Det är bara att (återigen) fastställa den urgamla sanningen att om du har bra kvalitet på råvarorna smakar den enklaste rätt fantastiskt. Grönsakerna här nere har en smakrikedom som tyvärr inte är möjlig att få på det som går att få tag i hemma.

Till detta drack vi Lavratores de Feitoria Gadiva Tinto 2007, ett Douro-vin från ett samarbetsprojekt mellan 16 Quintor (vingårdar) i Dourodalen. Viner från denna producent finns ännu inte i Sverige men omnämns alltid så snart någon gör en sammanställning av de bästa odlarna i Douro. Detta vin var klart fruktigare än gårdagens Vale do Raposa 2007 och passade perfekt till kalkonen men å andra sidan klingade det av i glaset betydligt tidigare. För 4€ var det dock (enligt vår måttstock) ett fynd.

Till dessert åt vi getost (en god portugisisk ost vars namn inte gick att utläsa från prislappen), Mango och Melon. Samma som ovan gäller även här. Jag äter varken Mango eller Melon hemma men här är det inga problem…

Efter att vi till det sista av vinet njutit av den show som de lokala vildkatterna bjöd på och vi (jag) sedan diskat undan gick vi ned till Ribera (det världsarvsskyddade området vid floden) för att fotografera och ta en espresso (& möjligen en Bagaceira).

När vi satt på det lilla kafeet vid ett litet torg med utsikt över Douro-floden med en god ekfatslagrad Bagaceira (Portugisisk Grappa) i glaset fick jag nästan lite Venedig-vibbar i kroppen. Utsikten över den mörka floden med Vila Nova de Gaja och potvinshusens reklam på andra sidan, utsikten över Dom Luis I-bron, folklivet och en dragspelare som spelade gamla italienska schlagers (det finns kanske inga gamla kända Portugisiska schlagers?) gjorde att livet kändes väldigt lätt att leva…

Kan lägga till att när jag betalade för två (som vanligt goda) espresso och tre Bagaceiras (jag var törstigare än Anci) kostade detta 13€. Jag beklagade mig för Anci vad dyrt det var men hon höll av någon anledning inte med…